donderdag 11 september 2008

Bewoners Vijzelgracht in Amsterdam moeten huizen verlaten vanwege verzakking door Noord-Zuidlijn

Afgelopen nacht moesten bewoners van de Amsterdamse Vijzelgracht hun huis uit omdat er een verzakking van de grond was opgetreden door de aanleg van een metrolijn. Het gaat om 6 huizen en tientallen bewoners.

Donderdagochtend werd de bouw aan de 9 kilometer lange ondergrondse stilgelegd omdat de verzakking werd geconstateerd. Sinds dinsdag werd er weer gebouwd nadat er eind juni al vier andere panden waren verzakt.

Naar verwachting zal het maanden gaan duren voordat de gedupeerde bewoners naar hun huizen kunnen terugkeren.

Er onstonden scheuren in de muren van de panden. Mensen konden deuren niet meer openen.

Het probleem werd deze keer veroorzaakt door een lekkende bouwput. Hierdoor daalde het peol van het grondwater en kwamen de huizen in beweging. Het lukte wel om het gat te dichten.

Wethouer Herrema van de Noord-Zuidlijn bezocht de buurt. De bewoners waren woedend. Ze kunnen nu een tijdje in een hotel gaan zitten.

Sinds de aanleg begon zijn er al op vier plaatsen problemen geweest. Toch blijft burgemeester Cohen vertrouwen hebben in de aanleg van de metro. Naar de oorzaak van de gebeurtenis wordt een onderzoek ingesteld.

Sinds 2002 wordt er aan de Noord-Zuidlijn gewerkt. Ondertussen kost de aanleg van de metrolijn, die een snelle verbinding moet vormen tussen het noorden van de stad en het zuiden, al meer dan 2 miljard euro. Dat is 600 miljoen meer dan was beraamd.

De Vijzelgracht ligt in de wijk Amsterdam-Centrum. De gracht is gedempt en de bewoners wilden graag het water terug. Maar om financiƫle redenen verwierp de gemeente Amsterdam in april 2006 dit plan van de bewoners.